Publikationer
Prydn som omslag h
Prydnadssömmar under medeltiden. Fjärde uppl. 

Författare: FRANZÉN, ANNE MARIE & NOCKERT, MARGARETA

ISBN: 978-91-7402-412-8

Antal sidor: 71

Utgivningsår: 2012

Serie: Fristående monografier 2012

Beställningsinformation: eddy.se


De konstfulla broderierna anses vara bland det vackraste som medeltiden lämnat i arv åt oss. Ofta utfördes de i mycket invecklade tekniker som nu till delar fallit i glömska. I bokens titel används ordet prydnadssömmar i stället för broderi, då det senare ordet är av sen härkomst. Sömma, sticka och sänkia är benämningar som användes under medeltiden; brodörer kallades ofta pärlstickare.

Här presenteras i ord och bild ett fylligt urval av de prydnadssömmar som gjort de medeltida textilierna så berömda, sömmar utförda både som skön konst i ateljéer och som arbete i hemmet: atlassöm, korssöm, tvistsöm, neddragen läggsöm, lasursöm och många andra.

Boken utkommer nu i en kraftigt utökad fjärde utgåva. Det är en bok för den som själv vill brodera, för den som undervisar i broderiteknik, för konsthistorikern samt inte minst för den som är intresserad av konsthantverk och textilhistoria från medeltiden.

 

Margareta Nockert, professor i textilvetenskap, har i denna bearbetning av Anne Marie Franzéns (d. 1975) första utgåva kompletterat med text och många nya illustrationer, nu i fyrfärg.