Kungl. Vitterhetsakademin

Stipendiaterna Andrine Nilsen, Alexander Isacsson och Mats Dahllöv mottar diplom av Kungen.

Bernadotteprogrammet: stipendiater fick diplom av Kungen

Årets stipendiater inom Bernadotteprogrammet mottog sina diplom vid en ceremoni i Bernadottebiblioteket på Slottet den 10 april. Kungen, som är de kungliga akademiernas beskyddare och förste hedersledamot, delade ut diplom till samtliga tolv stipendiater samt till årets pristagare. Bernadotteprogrammet är ett samarbete mellan Konstakademien, Vitterhetsakademien, Musikaliska Akademien, Svenska Akademien och Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur.

Professor emeritus Gunnar Bjursell tilldelas Bernadottepriset 2024 för sin mångåriga forskning och stora folkbildande insats om kulturellt engagemang och dess effekter på hjärnan, välbefinnandet och hälsan. Prissumman är 200 000 kronor. Priset ingår i Bernadotteprogrammet.

VITTERHETSAKADEMIENS STIPENDIATER INOM BERNADOTTEPROGRAMMET 2024

Mats Dahllöv, fil.dr i estetik 2022, Södertörns högskola, för projektet Benjamin Höijer och den svenska romantiken. Estetik, metafysik, politik. Projektet ska undersöka Benjamin Höijers betydelse som införare av den tyska idealismen och tidigromantiken i Sverige och hans inflytande på de svenska romantikerna, särskilt P.D.A. Atterbom.

Alexander Isacsson, fil.dr i humanistiska studier med inriktning historia 2023, Lunds universitet, för projektet Vetenskapliga arbeten och tankefoster: Den svenska urkundsutgivningens historiska teori och praktik. Projektet ska undersöka föreställningar om relationerna mellan historieskrivning, litteratur, vetenskap och kulturarv såsom de kom till uttryck i källpublikationer från 1700- och 1800-talen.

Andrine Nilsen, fil.dr i arkeologi 2020, Göteborgs universitet, för projektet Svenska Västindiska Kompaniets flotta på seglats i ett kolonialt landskap - ett fartygsperspektiv. Projektet behandlar Svenska Västindiska Kompaniets handelsflotta, utifrån tre fartyg och deras seglatser mellan Stockholm och Karibien 1790–1806, med fokus på mötet mellan land och hav utifrån ett svenskt fartygsperspektiv.

Stipendiaterna tilldelas 125 000 var samt två veckors vistelse vid någon av Vitterhetsakademiens kulturfastigheter.

Bernadotteprogrammet är ett samarbete mellan Kungl. Akademien för de fria konsterna, Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur, Kungl. Musikaliska Akademien, Kungl. Vitterhetsakademien och Svenska Akademien. Programmet instiftades av de fem akademierna 2016 med anledning av H. M. Konungens 70-årsdag. Konungen är akademiernas beskyddare och förste hedersledamot. Syftet är att främja postdoktorala forskare och yngre konstnärliga utövare genom att i organiserad form erbjuda den breda kompetens som de samverkande akademierna besitter.

Övriga akademiers stipendiater inom Bernadotteprogrammet 2024:

Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien): Amin Zouiten och Elina Birkehag

Musikaliska Akademien: Kristine West, Vanja Hamidi Isacson och Daniel Fjellström

Svenska Akademien: Jonas Gren och Linus Ljungström

Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur: Lisa Castro och Alberto Robles Delgado

För mer information om stipendiaterna, se respektive akademis hemsida.

Kungl. Akademien för de fria konsterna
Kungl. Musikaliska Akademien
Svenska Akademien
Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur

För kontakt med Vitterhetsakademiens stipendiater: Jenni Hjohlman

Publicerad den   Pressmeddelande

Till startsidan
Instagram
Facebook
Digitaltmuseum
My newsdesk

Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien

Telefon: 08-440 42 80

E-post: kansli@vitterhetsakademien.se


Besöks- och leveransadress:
Villagatan 3, 114 32 Stockholm


Integritetspolicy/GDPR

Postadress:
Kungl. Vitterhetsakademien
Box 5622
114 86 Stockholm


Fakturaadress:

Kungl. Vitterhetsakademien
Kund-Id:PDC 7237
FE595
105 69 Stockholm

 

Bankgiro: 535-3552


© KUNGL. VITTERHETSakademien